Check25.000+ mensen aan hun droombaan geholpen

Check73% groeit door naar een vaste baan

Waar ben je naar op zoek?

Sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever: sollicitatiegesprek vragen en tips van experts

  • Werkgevers blog
  • Sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever: sollicitatiegesprek vragen en tips

Een sollicitatiegesprek afnemen kan best spannend zijn. Zeker als je lang hebt moeten wachten op het vinden van de juiste kandidaat. In de huidige tijd van arbeidsmarktkrapte is het niet langer de kandidaat die zich moet bewijzen tijdens een sollicitatiegesprek. De rollen zijn omgekeerd: ook als werkgever moet je jezelf en je organisatie overtuigend presenteren.

Goede kandidaten hebben vaak meerdere opties om uit te kiezen, dus is het cruciaal dat jij als werkgever niet alleen de juiste vragen stelt, maar ook laat zien waarom jouw bedrijf de beste keuze is. In dit artikel delen recruitmentexperts Teun en Cornel praktische tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. Je krijgt inzicht in welke sollicitatiegesprek vragen je als werkgever kunt stellen om het meeste uit je gesprek te halen.

Tips van recruitmentexperts Teun en Cornel

Teun en Cornel maken deel uit van het werving- en selectieteam van NasWerkt. Dagelijks spreken zij kandidaten die een nieuwe baan zoeken en bedrijven die op zoek zijn naar personeel. Dit maakt dat zij goed weten wat wel of niet werkt in de werving van personeel. Hun meest waardevolle sollicitatietips delen ze hier met jou.

Sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever: tips voor een succesvolle voorbereiding

Als werkgever is een goede voorbereiding essentieel om het sollicitatiegesprek succesvol te laten verlopen. Een sollicitatiegesprek voeren als werkgever betekent dat je niet alleen de juiste vragen stelt, maar ook een representatieve indruk achterlaat van je bedrijf.

"Het is belangrijk om van tevoren goed te weten welke kwaliteiten je zoekt voor de functie. Vaak plaatsen bedrijven een vacature en ontdekken ze pas tijdens de gesprekken wat voor persoon ze eigenlijk zoeken. Dit zorgt voor onnodig tijdsverlies dat effectiever gebruikt kan worden," aldus Teun.

Ten slotte is het belangrijk dat je voordat je het gesprek hebt de cv en eventuele motivatiebrief van de kandidaat grondig doorleest en aan de hand van deze informatie gerichte vragen bedenkt. 

Sollicitatiegesprek voeren als werkgever: werkgever in gesprek met kandidaat

Creëer een gestructureerd interviewproces

"Bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek is het belangrijk om goed na te denken over de opbouw. Gebruik een vaste set vragen voor alle kandidaten om consistentie en eerlijkheid te waarborgen. Het eerste gesprek draait vaak om algemene sollicitatievragen en een persoonlijke kennismaking. Houd het luchtig en focus op de persoonlijke klik. In het tweede gesprek ligt de nadruk op specifieke vaardigheden en de match met de bedrijfscultuur. Denk van tevoren goed na over wat je uit elk gesprek wilt halen en hoe je dit het beste kunt structureren," aldus Cornel.

Hoeveel vragen moet je stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Hoeveel vragen moet je stellen tijdens een sollicitatiegesprek? Er is geen vaste regel. Dit hangt geheel af van de functie en hoe het gesprek verloopt.

Bereid een lijst met vragen voor om niets belangrijks te missen. Zorg dat je vragen stelt over werkervaring, persoonlijkheid, vaardigheden, motivatie en doelen. Basisvragen zijn goed, maar stel ook diepere vragen om echt inzicht te krijgen in de kandidaat.

Een goed gesprek bevat meestal 10-15 vragen, afhankelijk van de functie. Geef de kandidaat ook de ruimte om zelf vragen te stellen.

Welke vragen bij een sollicitatiegesprek stel je als werkgever?

Slimme sollicitatievragen maken het verschil. Een slimme vraag geeft je inzicht in de persoonlijkheid, werkervaring, vaardigheden en motivatie van de sollicitant.

Een sterke openingsvraag tijdens een sollicitatiegesprek breekt het ijs en zet meteen de toon. Het is jouw kans om de kandidaat welkom te heten en op z’n gemak te stellen.

De eerste vragen moeten niet te persoonlijk zijn, maar ook niet te saai. Het is slim om een vraag te kiezen die aansluit bij de functie en meteen de deur opent naar verdere vragen over werkervaring, skills en motivatie.

Recruitmentexperts Teun en Cornel geven hieronder de meest gestelde vragen die je kunt stellen tijdens het begin van een eerste sollicitatiegesprek.

Meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

  • Wil je ons meer vertellen over jezelf en je achtergrond?
  • Wat doe je graag in je vrije tijd?
  • Wat is je ervaring met betrekking tot deze functie?
  • Waarom wil je wisselen van baan?
  • Waar zie je jezelf over vijf jaar?
  • Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie?

En een hele belangrijke:

  • Wat weet je al over ons bedrijf? Nadat je hier antwoord op hebt gekregen is dit dé kans om jouw bedrijf goed te presenteren en de interesse van de kandidaat te wekken.

Daarnaast is het goed om sollicitatievragen te formuleren die passen bij de specifieke functie. Voorbeeldvragen geven we je in de volgende alinea!

Bereid je vragen goed voor: ga verder dan de standaardvragen

Met gerichte vragen ontdek je de sterke punten van een kandidaat en hoe ze zich willen ontwikkelen in hun nieuwe baan. Je krijgt inzicht in hun flexibiliteit en hoe ze omgaan met veranderingen op de werkvloer – vooral belangrijk bij leidinggevende functies. Kijk verder dan hun huidige kwalificaties en focus ook op groeipotentieel binnen jouw organisatie. Vraag naar ambities, leerbereidheid en hoe ze zichzelf zien groeien.

Ga dus verder dan de standaardvragen. Stel creatieve en uitdagende vragen die de kandidaat echt aan het denken zetten. Maar let op: niet elke vraag past bij elke functie.

Het is slim om vooraf een lijst te maken met vragen die je wilt stellen. Zo zorg je ervoor dat je tijdens het gesprek niets belangrijks mist.

Denk bijvoorbeeld aan gerichte en persoonlijke vragen voor een sollicitant zoals:

  • Waar wil je jezelf verder in ontwikkelen?
  • Hoe beschrijf jij jezelf in drie woorden?
  • Hoe denk je dat collega’s jou beschrijven?
  • Wat voor persoon ben jij als je in een team werkt?
  • Wat motiveert jou in je werk?
  • Wat is voor jou een goede werkweek? Wanneer sluit je die week positief af?

Voorbeelden van verdiepende vragen die ook ingaan op de soft skills:

  • Hoe ga je om met stressvolle situaties? Dit is een van de vragen die je in een sollicitatiegesprek als leidinggevende kunt stellen om te achterhalen hoe iemand omgaat met druk.
  • Welk project heb je goed afgerond maar zou je niet nog eens willen doen? En wat heb je eruit geleerd?
  • Stel je krijgt negatieve feedback over hoe je iets hebt aangepakt, hoe reageer je daarop?
  • Hoe organiseer je je werk en hoe stel je prioriteiten?
  • Neem je een uitdagende opdracht liever alleen aan of werk je graag samen in een team?
  • Wanneer heb je voor het laatst de verwachtingen van een klant overtroffen? Vertel ons meer over die situatie.

Een gestructureerde lijst met vragen helpt je om het sollicitatiegesprek goed te laten verlopen en biedt structuur tijdens het gesprek. Dit zorgt ervoor dat je doelgericht blijft en een helder beeld krijgt van de kandidaat.

Tips voor een sollicitatiegesprek voeren

Bij het voeren van een sollicitatiegesprek is het belangrijk om een rustige omgeving te creëren zodat zowel jij als de kandidaat zich op zijn gemak voelt. Ook moet je voldoende tijd reserveren om alle onderwerpen goed te bespreken en wees duidelijk over de functie om misverstanden te voorkomen.

Luister actief en stel vervolgvragen voor meer diepgang. Het is handig om aantekeningen te maken om later gesprekken objectief te vergelijken. Je kunt niet alles onthouden! Laat de kandidaat ook kennismaken met het team voor een goede indruk van de dynamiek.

Kandidaten waarderen een snelle opvolging. Zorg ervoor dat je een duidelijk stappenplan hebt na het sollicitatiegesprek en communiceer deze naar de kandidaat. Dit kan variëren van het inplannen van een tweede gesprek tot het doen van een aanbod of het afwijzen van een kandidaat. 

Stappenplan voor een succesvol sollicitatiegesprek voeren

1. Stel jezelf en gespreksdeelnemers voor aan de sollicitant;
2. Bespreek de vacature en vertel wat je graag wil bespreken tijdens het sollicitatiegesprek;
3. Begin met het stellen van persoonlijke vragen om het gesprek op gang te brengen;
4. Stel gerichte vragen over de sollicitant en zijn of haar relevante ervaringen. Ga dieper in op antwoorden van de sollicitant om voorbeelden te krijgen;
5. Geef ruimte aan de sollicitant om vragen te stellen;
6. Leg de vervolgstappen in het sollicitatiegesprek uit en plan een moment in dat jullie elkaar weer spreken over een vervolgstap. 

Stappenplan sollicitatiegesprek voeren werkgever

Extra tip: blijf in contact met kandidaten die je nu niet aanneemt

Niet elke topkandidaat krijgt de baan, maar sommigen kunnen perfecte "tweede keuzes" zijn voor toekomstige vacatures. Blijf in contact met deze kandidaten en overweeg ze voor andere functies later.

Zet deze tips om in actie en vind je ideale kandidaat!

Een sollicitatiegesprek goed voorbereiden als werkgever is van groot belang om de juiste kandidaat te vinden. Door de juiste sollicitatiegesprek vragen te stellen en deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent. Neem de tijd om je sollicitatiegesprekken goed voor te bereiden en zorg voor een gestructureerd gesprek. Zo haal je het maximale uit je gesprekken en verhoog je de kans op het vinden van de juiste kandidaat.

Nog op zoek naar de juiste kandidaat?

Laat NasWerkt jouw perfecte match vinden! Met onze diensten Uitzenden, Werving & Selectie, Detachering en In-house vinden wij de juiste kandidaat voor jou. Zelfs met spoed. Neem vandaag contact op voor hulp bij jouw personeelswerving!

Gerelateerde blogs

Alles over employer branding
Personeel werven Werkgeluk en behoud werknemers

Alles over employer branding

Lees hoe een sterke employer branding niet alleen helpt bij het aantrekken van kandidaten, maar ook bij het behouden van medewerkers. Hier vind je alles wat je moet weten over employer branding.
Lees meer
Werving en selectie uitbesteden aan wervingsbureau of zelf doen?
Personeel werven Informatief

Werving en selectie uitbesteden aan wervingsbureau of zelf doen?

Twijfel jij bij het plaatsen van nieuwe vacatures steeds over het zelf blijven doen of om ervoor te kiezen om werving & selectie uit te besteden? In dit artikel zetten we de voors en tegens op een rij, zodat jij een objectieve keuze kunt maken.
Lees meer
Voordelen van samenwerken met een ABU-gecertificeerd uitzendbureau
Informatief Tips en tricks

Voordelen van samenwerken met een ABU-gecertificeerd uitzendbureau

Een belangrijk keurmerk binnen de uitzendbranche is het ABU-keurmerk. Wat betekent dit keurmerk eigenlijk en waarom moet je samenwerken met een ABU-gecertificeerd uitzendbureau? Je leest het hier!
Lees meer
Krappe arbeidsmarkt: feiten, cijfers en tips in 2024
Personeel werven Ontwikkelingen arbeidsmarkt

Krappe arbeidsmarkt: feiten, cijfers en tips in 2024

De krappe arbeidsmarkt blijft voorlopig. Maar personeel blijf je nodig hebben. Hier lees je feiten en cijfers over de arbeidsmarkt, en tips wat jíj kunt doen om je personeelstekort te doorbreken.
Lees meer
Tips en voorbeelden voor personeel werven
Personeel werven Tips en tricks

Tips en voorbeelden voor personeel werven

De arbeidsmarkt is momenteel zeer competitief, met meer vacatures dan beschikbare werkzoekenden. Hoe zorg je er in deze arbeidsmarkt voor dat jouw vacatures worden ingevuld? Jij moet opvallen bij werkzoekend Nederland! In deze blog vind je tips en originele voorbeelden om personeel te werven.
Lees meer
Blue Monday makkelijker maken voor jouw werknemers
Werkgeluk en behoud werknemers Tips en tricks

Blue Monday makkelijker maken voor jouw werknemers

Het is weer zo ver: Blue Monday. Een dag waarop veel goede voornemens officieel de deur uit zijn gevlogen, de dagen zijn donker en vakantie voelt ver weg. Hoe kun je nou als werkgever deze derde maandag van januari makkelijker maken? NasWerkt heeft 5 tips voor iedere werkgever verzameld!
Lees meer