Check25.000+ mensen aan een baan geholpen

Waar ben je naar op zoek?

Waarom je vakantiedagen opnemen slim is

  • Blogs
  • Waarom je vakantiedagen opnemen slim is
  • Home
  • Blogs
  • Waarom je vakantiedagen opnemen slim is

Iedereen in Nederland die in dienst is bij een bedrijf heeft ze, maar niet iedereen gebruikt ze optimaal: vakantiedagen. In de drukte van alledag vergeten we vaak om die welverdiende vrije tijd in te plannen. Maar wist je dat het opnemen van vakantiedagen niet alleen goed is voor je welzijn, maar ook je productiviteit en creativiteit op de werkvloer kan verbeteren? In deze blog verdiepen we je in de redenen waarom het slim is om je vakantiedagen op te nemen en hoe je hier optimaal van kunt profiteren. Lees verder en ontdek de voordelen van een welverdiende vakantie!

Voor succes in je werk moet je vaker op vakantie

Volgens arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom van de Rijksuniversiteit Groningen is het duidelijk: af en toe een vrije dag of vakantie inplannen is belangrijk voor je gezondheid. Haar onderzoek toont aan dat weekenden alleen niet voldoende zijn om op te laden. In landen zoals de Verenigde Staten hebben werknemers minder vakantiedagen. Hierdoor lopen ze een groter risico op hart- en vaatziekten, doordat ze vaak een lange tijd zonder onderbreking werken.

Zelfs als je geen fanatieke reiziger bent, is het slim om je vakantiedagen op te nemen. De arbeidspsycholoog benadrukt dat je ook thuis helemaal tot rust kunt komen. Natuurlijk is de verleiding groter om huishoudelijke klusjes te doen of om ’s avonds zelf te koken, maar de mogelijke stress die bij reizen komt kijken heb je dan niet. Vakantiegangers komen soms gestrest terug van vakantie door de lange reis die ze hebben gemaakt of doordat ze weinig rust hebben gekregen vanwege een druk programma vol bezienswaardigheden.

Vakantie opnemen zorgt voor hogere motivatie

Je hebt het vast zelf al gemerkt: na een vakantie kom je vaak gemotiveerd terug op het werk, met allerlei nieuwe ideeën in je hoofd. Je voert niet alleen je taken uit, maar bedenkt ook nieuwe plannen en manieren om dingen efficiënter of beter te doen. Je brein heeft even rust gehad en kan nu weer op volle toeren draaien.

Ook niet onbelangrijk: wie regelmatig vrij neemt, is een aangenamere collega. Zonder stress sta je meer open voor gesprekken en ben je behulpzamer naar collega’s toe. Dit heeft ook een positief effect op je privésituatie. Minder stress betekent dat je een fijnere partner of ouder bent. Vakantie opnemen biedt dus niet alleen voordelen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Vakantie opnemen zorgt voor een hogere motivatie Vakantie opnemen zorgt voor een hogere motivatie en meer succes in je werk

Het is bewezen dat vakantie gezond is voor je

Vakantie doet wonderen voor je gezondheid en welzijn. Verschillende onderzoeken wijzen hierop, waaronder het onderzoek van de Finse professor Timo Strandberg. Hij ontdekte dat vakantie nemen een positieve invloed heeft op de gezondheid, vooral bij risicogroepen zoals mensen met overgewicht, een hoog cholesterolgehalte of een ongezonde leefstijl met roken en overmatig alcoholgebruik. Een langdurig onderzoek naar hart- en vaatziekten - waarin slaap, werk en vakanties werden meegenomen, bevestigde dit: onvoldoende rust verhoogt de kwetsbaarheid van je gezondheid.

Bijna 3.000 zakenmannen namen deel aan het Finse onderzoek van Strandberg dat in 2017 werd gepubliceerd. Deze mannen, tussen de 40 en 55 jaar oud, hadden een hoog inkomen en een beroep met veel status. Ze vulden een vragenlijst in over hun gezondheid en levensstijl, waarna werd bijgehouden wie van hen binnen 25 jaar overleed. De resultaten waren duidelijk: weinig vakantiedagen opnemen op middelbare leeftijd verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden. De onderzoekers concludeerden dat vakantie stress vermindert, wat goed is voor de gezondheid.

Wijo Kop, hoogleraar medische psychologie aan Tilburg University, ondersteunt deze bevindingen. Hij legt uit dat langdurige psychologische stress de kans op hart- en vaatziekten, en daarmee vroegtijdig overlijden, vergroot. Vooral als je het gevoel hebt geen controle te hebben over de stress of het probleem niet zelf kunt oplossen, zoals bij ernstige financiële problemen.

Beter in je werk door vakantiedagen op te nemen

Uit een onderzoek van de Verenigde Staten blijkt dat wie af en toe vakantie neemt, niet alleen 28 procent gelukkiger is met zijn of haar baan, maar ook succesvoller. Hoe dat precies komt, is niet helemaal duidelijk. Misschien omdat deze mensen na wat ademruimte met nieuwe ideeën komen, of omdat reizen zorgt voor een bredere blik op allerlei zaken. Hoe dan ook, de boodschap is helder: af en toe vrij nemen is niet alleen essentieel voor je gezondheid en goede relaties met collega’s, maar helpt ook om een succesvolle loopbaan op te bouwen.

Registerpsycholoog NIP voor arbeid & gezondheid Oscar Breetveld bevestigt dat mensen vrije dagen nodig hebben om bij te komen van werk. "Als mensen meer pauzes en vakanties opnemen, worden ze hier alleen maar beter van." Hij legt uit: "Ze ontspannen en krijgen meer mentale ruimte om op een andere manier naar problemen te kijken. Ze worden creatiever, socialer en aardiger. Daardoor worden ze ook beter in hun werk."

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen die vaker op vakantie gaan, beter presteren op hun werk en zelfs eerder promotie maken. Dus, waar wacht je nog op? Neem je vakantiedagen op. Het is goed voor je gezondheid, je werkplezier en je carrière!

De cijfers uit Nederland

Het gemiddeld aantal vakantiedagen per jaar voor fulltime werkenden in Nederland is 25 dagen. En daar wordt over het algemeen goed gebruik van gemaakt. In 2023 ging maar liefst 81 procent van de Nederlanders op vakantie voor meer dan één nacht. Gemiddeld deden zij dit 2,5 keer per jaar, zowel in binnen- als buitenland, met een gemiddelde duur van 8,5 dagen per vakantieperiode (CBS, 2024). Deze cijfers benadrukken de populariteit van vakantie onder Nederlanders.

Dus... ga je vrije dagen opnemen!

Dus ja, het klopt: voor succes op je werk moet je vaker op vakantie! Of in ieder geval verlof opnemen. Het is essentieel voor je succes op werk, je werkplezier en gezondheid. Zorg ervoor dat je je vakantiedagen benut om echt tot rust te komen. Het vermindert stress, en zorgt ervoor dat je na jouw vakantie weer met meer motivatie aan het werk gaat. Tijd om je vrije dagen op te nemen en die vakantie in te plannen!

Gerelateerde blogs

Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?
Informatief Werkgeluk

Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?

Spoiler: heel belangrijk! Je brengt natuurlijk over het algemeen het grootste deel van de week door op je werk, dus als je hier gezond eet heb je al een groot deel van je gezonde voeding binnen! Nu hoor ik je denken: waarom is gezond eten op de werkvloer dan toch zo belangrijk? NasWerkt legt in deze blog graag aan je uit waarom en hoe.
Lees meer
5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie
Werken als

5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie

Wil je een carrière waarin je echt een verschil kunt maken? Ontdek waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie, bij bedrijven die levensreddende medicijnen en apparatuur leveren.
Lees meer
Minimumloon 2024
Informatief

Minimumloon 2024

Zit je in spanning over de veranderingen in het minimumloon in 2024? Wees gerust, we hebben alle informatie die je nodig hebt! En… Het is goed nieuws! Wat betekent dit voor jou?
Lees meer
Motivatiebrief maken via ChatGPT
Tips en tricks

Motivatiebrief maken via ChatGPT

Je hoeft geen talenknobbel te hebben om een goede motivatiebrief te hebben. Schrijf eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief met ChatGPT. Ontvang een persoonlijke en foutloze motivatiebrief, perfect afgestemd op de functie en jouw kwalificaties.
Lees meer
Werken als Procesoperator
Werken als

Werken als Procesoperator

Een Procesoperator is de sleutel tot een soepel verlopend productieproces, waarbij zowel machines als verschillende procesmatige stappen nauwlettend worden gecontroleerd en verbeterd. Maar wat houdt dit vakgebied nu eigenlijk in? Je leest het in deze blog!
Lees meer
Werken via uitzendbureau voordelen en nadelen
Informatief

Werken via uitzendbureau voordelen en nadelen

Misschien denk je bij een uitzendbureau alleen dat het een saai kantoor in een centrum is dat mensen aan tijdelijk werk of een vakantiebaan helpt. Er zijn veel vooroordelen over, maar niets is minder waar! In deze blog geven we je de voordelen én nadelen van werken via een uitzendbureau.
Lees meer