Check25.000+ mensen aan een baan geholpen

Waar ben je naar op zoek?

Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?

31 januari 2023
  • Blogs
  • Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?
  • Home
  • Blogs
  • Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?

Hoe belangrijk is gezond eten op werk?

Spoiler: heel belangrijk! Je brengt natuurlijk over het algemeen het grootste deel van de week door op je werk, dus als je hier gezond eet heb je al een groot deel van je gezonde voeding binnen! Nu hoor ik je denken: waarom is gezond eten op werk dan toch zo belangrijk? NasWerkt legt hieronder graag aan je uit waarom dit zo is en hoe je dit kan fixen!

Waarom zou je gezond eten op de werkvloer?

Een beter immuunsysteem = minder ziekteverzuim

Als je gezonde voeding aanhoudt, heeft dit een positief effect op jouw immuunsysteem. Een goed immuunsysteem zorgt er voor dat je minder snel ziek wordt. Bij gezonde voeding (en dus een verbeterd immuunsysteem) neemt ziekteverzuim af onder werknemers, en is de kans groot dat jij je minder snel ziek zal hoeven melden op je werk. Werknemers die een ongezond voedingspatroon hebben, blijven namelijk gemiddeld 27 procent vaker thuis door ziekte dan de medewerkers die gezond eten (bron: Werkenergieanalyse). Dat is nogal een verschil!

Betere werkprestaties

Als je gezond eet en hierdoor goed in je vel zit, heb je hier niet alleen in je privéleven, maar ook op werk profijt van. Je bent namelijk minder snel gestrest, hebt meer energie én meer zin om te werken. Als gezonde en vitale werknemer ben jij minder vaak ziek en dus ook productiever (bron: Arboned)!

Positief bedrijfsimago

Ook voor het bedrijfsimago is het belangrijk om een gezonde voeding binnen het bedrijf te realiseren. Zo worden er meer klanten aangetrokken, zijn zij trouwer aan het bedrijf en groeit het vertrouwen dat potentiële beleggers in het bedrijf hebben. Werknemers van een bedrijf kunnen hiernaast een groter betrokkenheidgevoel en meer tevredenheid ervaren. Bedrijven die zorg dragen voor hun medewerkers door middel van een gezonde voeding, creëren een positief imago. Hanteer hierin een sterk duurzaamheidsbeleid en dan heb je twee aspecten gecombineerd die tegenwoordig erg belangrijk zijn in het bedrijfsleven: duurzaam ondernemen én gezonde voeding (bron: Liantis)!

Hoe kun je gezond eten op de werkvloer?

Zoals we in deze blog al eerder benoemden, heeft de werkomgeving een grote invloed op de gezondheid van een individu, simpelweg omdat iemand veel tijd op zijn/haar werk spendeert. Ben jij nou werkgever, hr-manager of wil jij jouw collega’s positief stimuleren om gezond te eten? Lees dan snel verder!

Hoe kun je het best gezond eten op de werkvloer? Schrift met vraagteken in handen - NasWerkt

Motivatie

Zorg dat je jouw collega’s of werknemers inzicht geeft in het belang van een gezonde leefstijl. Voor de een zal dit kunnen gaan om uiterlijke belangen (iemand wilt misschien een paar kilo’s kwijtraken), de ander wilt misschien letten op zijn/haar ziekteverzuim. De reden van motivatie maakt niet uit: alles is immers een goede reden om een gezond voedingspatroon aan te houden!

Beloning

Rome is ook niet in één dag gebouwd, dus verwacht niet van je werknemers of collega’s dat het roer in één keer omgegooid wordt. Gedragsverandering is het best realiseerbaar als het wordt doorgevoerd in kleine stappen. Begin bijvoorbeeld bij het stimuleren van geen suiker in de koffie en thee in de ochtend. Dit soort kleine stapjes zijn snel haalbaar en zo ervaart jouw team zelf ook kleine succesmomenten, wat volhouden makkelijker maakt (bron: A.S.R.).

Bedrijfskantine herinrichten

Heeft het bedrijf waar jij je werktijd spendeert een kantine waar jullie iedere dag (samen) eten? Zorg dan dat er een goed aanbod is in gezonde maaltijden. Heb jij hier zelf als werknemer niet direct invloed op? Gooi een keer een balletje op bij de hr-afdeling of de directie! Uiteraard mogen er altijd minder gezonde opties zijn, maar zorg dat in dit geval de gezonde opties bovenaan in het menu staan. Er kunnen hiernaast bijvoorbeeld ook leuke acties en aanbiedingen geregeld worden voor de gezonde opties, wat jouw collega’s of werknemers stimuleert om eerder voor de goedkopere salade te gaan dan voor het broodje kroket ;).

Doe het samen!

Het gezegde luidt niet voor niks: samen sta je sterk! Zorg dat jullie elkaar (uiteraard positief) blijven stimuleren om voor de gezonde opties te gaan. Bestel bijvoorbeeld samen met het hele team een gezonde lunch. Als het overgrote deel van het team hier aan meedoet, zullen er minder snel mensen achter blijven. Extrinsieke motivatie speelt immers bij veel mensen een belangrijke rol.

Hoe zorg jij voor een gezonde voeding op werk?

Ben jij benieuwd hoe zo’n lunch bij NasWerkt eruitziet en of wij misschien hier ook nog wel in kunnen verbeteren? Check dan snel één van onze interne vacatures en wie weet schuif jij binnenkort bij onze lunch aan!

P.S.: je gezonde leefstijl verbeteren bij één van onze opdrachtgevers van de andere 250+ vacatures kan natuurlijk ook ;).

Gerelateerde blogs

Waarom je vakantiedagen opnemen slim is
Werkgeluk

Waarom je vakantiedagen opnemen slim is

Ontdek waarom je vakantiedagen opnemen een slimme zet is. Lees hoe vakanties bijdragen aan je gezondheid, productiviteit, creativiteit, en een succesvolle carrière.
Lees meer
Minimumloon 2024
Informatief

Minimumloon 2024

Zit je in spanning over de veranderingen in het minimumloon in 2024? Wees gerust, we hebben alle informatie die je nodig hebt! En… Het is goed nieuws! Wat betekent dit voor jou?
Lees meer
Werken via uitzendbureau voordelen en nadelen
Informatief

Werken via uitzendbureau voordelen en nadelen

Misschien denk je bij een uitzendbureau alleen dat het een saai kantoor in een centrum is dat mensen aan tijdelijk werk of een vakantiebaan helpt. Er zijn veel vooroordelen over, maar niets is minder waar! In deze blog geven we je de voordelen én nadelen van werken via een uitzendbureau.
Lees meer
Geld verdienen als student: waarom en hoe?
Informatief

Geld verdienen als student: waarom en hoe?

Schrik je soms van je saldo? In deze blog vertellen we je waarom het een goed idee is om als student geld te verdienen met een (bij)baan en hoe je dit het best kunt aanpakken.
Lees meer
5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie
Werken als

5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie

Wil je een carrière waarin je echt een verschil kunt maken? Ontdek waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie, bij bedrijven die levensreddende medicijnen en apparatuur leveren.
Lees meer
Motivatiebrief maken via ChatGPT
Tips en tricks

Motivatiebrief maken via ChatGPT

Je hoeft geen talenknobbel te hebben om een goede motivatiebrief te hebben. Schrijf eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief met ChatGPT. Ontvang een persoonlijke en foutloze motivatiebrief, perfect afgestemd op de functie en jouw kwalificaties.
Lees meer