Check25.000+ mensen aan hun droombaan geholpen

Check73% groeit door naar een vaste baan

Waar ben je naar op zoek?

Sollicitatiegesprek voorbereiden: met deze 7 tips van experts ben jij succesvol

  • Blogs
  • Sollicitatiegesprek voorbereiden: met deze 7 tips van experts ben jij succesvol
  • Home
  • Blogs
  • Sollicitatiegesprek voorbereiden: met deze 7 tips van experts ben jij succesvol

Heb je een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek? Yes! Je krijgt de kans om jezelf goed te laten zien en om kennis te maken met misschien wel jouw nieuwe werkgever. Een sollicitatiegesprek kan best spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding ga je zelfverzekerd het gesprek in. In deze blog delen we waardevolle tips van recruitmentexperts Sophie en Meike over hoe je het succesvol aanpakt met jouw sollicitatiegesprek voorbereiden. Lees verder om te ontdekken hoe jij het meeste uit je sollicitatiegesprek haalt! 

Tips van recruitmentexperts Sophie en Meike

Sophie en Meike zijn onderdeel van het werving- en selectieteam van NasWerkt. Dagelijks staan zij in contact met kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe baan en bedrijven die op zoek zijn naar personeel. Zij weten als geen ander hoe je een uitstekend sollicitatiegesprek voert, en hoe je die het beste kunt voorbereiden. Zij hebben hun meest waardevolle tips voor jou op een rij gezet.

1. Voorbereiding sollicitatiegesprek: waar begin je mee?

Het voorbereiden van een sollicitatiegesprek begint bij het verzamelen van informatie over het bedrijf, de functie en je gesprekspartners.

Bezoek de website van het bedrijf om je in te lezen over hun geschiedenis, missie, visie en samenwerkingen. Bekijk ook hun social media om een indruk te krijgen van hun cultuur en waarden, en om een idee te krijgen van wie je potentiële collega's worden. Dit geeft je vaak ook inzicht in het team waarin je terechtkomt.

Tips voor een goede voorbereiding van het sollicitatiegesprek:

  1. Zorg dat je de vacature goed doorleest en kent. Focus je op de taken en eisen, zodat je weet wat voor persoon ze zoeken;
  2. Check de website en social media van het bedrijf om meer te weten te komen over de organisatie;
  3. Maak een lijst van je eigen vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor de functie;
  4. Bereid voorbeelden voor die je kunt gebruiken om je competenties aan te tonen;
  5. Kijk via LinkedIn wie je gesprekspartners zijn en of jullie gedeelde interesses hebben. Zo weet je met wie je om de tafel zit en kun je je interesse in je gesprekspartners tonen. Dit maakt het persoonlijk en geeft je een voorsprong op anderen!
Een goede voorbereiding is het halve werk Een goede voorbereiding begint hiermee: 5 tips

2. Vragen sollicitatiegesprek: welke vragen kun je verwachten?

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het anticiperen op de vragen die tijdens het sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden. Dit kunnen vragen zijn over je ervaring, vaardigheden en waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Maar natuurlijk ook vragen over wie jij bent als persoon.

Meest gestelde sollicitatievragen:

• "Vertel eens iets over jezelf."

Blijf jezelf. Vertel hoe oud je bent, waar je woont, wat je hobby’s zijn en wat voor ervaring je meebrengt.

• "Waarom wil je bij ons bedrijf werken?"

Laat merken dat je je hebt verdiept in de organisatie. Gebruik in je antwoord bijvoorbeeld punten die je op hun website of social media hebt gezien, zoals de missie en visie die goed aansluit bij waar jij voor staat, hun focus op duurzaamheid, of iets anders waardoor jij graag voor dit bedrijf wil werken.

• "Wat zijn je kwaliteiten en waarin wil je jezelf nog ontwikkelen?"

- Waar was je met je vorige werk goed in en wat vind je mooie eigenschappen van jezelf? Gebruik voorbeelden om deze kwaliteiten aan te tonen.

- Op welke gebieden zie je verbeterpunten voor jezelf? En hoe ga je dat bereiken? Geef bijvoorbeeld aan dat je een cursus wil volgen, je opdrachten doet om het te oefenen of iemand op werk wil vragen of die je meer uitleg over iets wil geven.

• “Wat doe je graag naast werk? Wat zijn je hobby’s?”

Geef aan wat jouw hobby's zijn, bijvoorbeeld dat je graag kookt, sport, wandelt of van reizen houdt. Maar ook dingen zoals tijd met je familie en vrienden doorbrengen geven duidelijk weer wat jou bezighoudt.

• “Op welke prestaties ben je trots dat je ze behaald hebt?”

Bij deze vraag wil de werkgever weten welke successen je hebt behaald en hoe deze bijdragen aan jouw waarde als professional. Denk bijvoorbeeld aan een project dat je succesvol hebt afgerond, een probleem dat je hebt opgelost, of een doel dat je hebt bereikt. Dit is het moment om te vertellen over specifieke prestaties die laten zien hoe jij bijdraagt aan het succes van een bedrijf of team. Wees concreet en benoem wat de uitdaging was, welke stappen je hebt ondernomen, en wat het resultaat was. Zo geef je een duidelijk beeld van je toegevoegde waarde

• "Waar zie je jezelf over vijf jaar?"

Wanneer een werkgever vraagt waar je jezelf over vijf jaar ziet, willen ze inzicht krijgen in je ambities, doelen en motivatie. Dit is je kans om te laten zien dat je een toekomstvisie hebt en actief werkt aan je ontwikkeling. Bespreek bijvoorbeeld de stappen die je wilt zetten in je carrière, zoals het bereiken van een bepaalde functie, het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, of het bijdragen aan innovatieve projecten. Daarnaast kun je ook kort ingaan op persoonlijke doelen, zoals het vinden van een goede werk-privébalans of het realiseren van belangrijke privéambities. Dit toont aan dat je een goed beeld hebt van wat je wilt en hoe je daar naartoe werkt

Sollicitatiegesprek vragen en antwoorden:

  • Bereid STAR-antwoorden voor (Situatie, Taak, Actie, Resultaat): Bereid je antwoorden voor met de STAR-methode: beschrijf een specifieke situatie, je taak daarin, de acties die je ondernam en het resultaat dat je behaalde. Dit helpt je om gestructureerd en concreet je ervaringen en successen te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.
  • Wees eerlijk en authentiek in je antwoorden;
  • Oefen in je hoofd, met een vriend of voor de spiegel.

3. Welke slimme en creatieve vragen kun jij stellen tijdens het sollicitatiegesprek?

Het stellen van de juiste vragen kan een groot verschil maken in hoe je overkomt tijdens een sollicitatiegesprek. Je wil natuurlijk een goede indruk maken! Het stellen van de juiste vragen laat zien dat je geïnteresseerd bent en dat je de tijd hebt genomen om je goed voor te bereiden. 

Slimme en creatieve vragen voor het sollicitatiegesprek:

  • "Hoe ziet een typische werkdag eruit in deze functie?"
  • "Welke uitdagingen zijn verbonden aan deze rol?"
  • "Hoe wordt succes in deze functie gemeten?"
  • “Wat is de samenstelling van het team?”
  • “Waarom ben je zelf bij deze organisatie gaan werken?”
  • Wat is het meest innovatieve project waar het team recent aan heeft gewerkt?"
  • Hoe ondersteunt het bedrijf de professionele groei van medewerkers?"
  • "Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?"

4. Kleding sollicitatiegesprek: een goede eerste indruk achterlaten doe je zo

Een eerste indruk is cruciaal, dus het dragen van de juiste kleding tijdens het sollicitatiegesprek kan een positief effect hebben op de uitkomst van jouw gesprek. Op de website en social media van het bedrijf kun je vaak al zien wat medewerkers dragen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je er verzorgd uitziet en dat je kleding netjes, professioneel en passend is bij de bedrijfscultuur.

Twijfel je wat er van je verwacht wordt? Vraag het onze consultants! Zij weten als geen ander wat er bij onze opdrachtgevers verwacht wordt.

Tips voor de juiste kleding kiezen voor een sollicitatiegesprek:

  • Is de bedrijfscultuur informeel? Een blouse of net shirt met een (spijker)broek is altijd goed;
  • Is de bedrijfscultuur formeel, zoals bij een accountancy- of juridisch kantoor? Dan is een blouse met pantalon of nette rok, of zelfs een pak, gepast;
  • Draag nooit kleding met scheuren of gaten;
  • Vermijd te blote kledingstukken;
  • Zorg ervoor dat je kleding schoon en gestreken is.
De juiste kleding zorgt voor een goede eerste indruk De juiste kleding zorgt voor een goede indruk tijdens het sollicitatiegesprek

5. Wat neem je mee naar een sollicitatiegesprek?

Naast je zelfvertrouwen en een goede voorbereiding, zijn er een aantal fysieke items die je mee moet nemen naar een sollicitatiegesprek. Vraag ook altijd aan jouw contactpersoon of je iets mee moet nemen, want dit kan verschillen per functie. 

Dit neem je mee:

  • Een notitieblok met pen, zodat je notities kunt maken. Je kunt niet alles onthouden;
  • Kopie van je cv, dit kun je soms zelfs gebruiken als geheugensteuntje tijdens het gesprek;
  • Een legitimatiebewijs en bankpas zijn altijd handig om bij je te hebben.

6. Weet waar je moet zijn en kom op tijd

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen: kom op tijd! Vertrek op tijd van huis en houd rekening met eventuele files. 

Weet ruim van tevoren waar je moet zijn, zodat je niet te laat komt en op de dag zelf geen stress ervaart. Je kunt er zelfs voor kiezen om een keer langs de werklocatie te rijden; dit kan je rust geven in je hoofd.

7. Maak een zelfverzekerde eerste indruk

Geef een stevige handdruk en loop rechtop met zelfvertrouwen. Bedank je gesprekspartners voor de uitnodiging, maak oogcontact om vertrouwen uit te stralen en vermijd direct roken voor of na je sollicitatiegesprek.

En niet te vergeten, wees eerlijk: presenteer jezelf positief, maar blijf jezelf.

Met deze tips en een goede voorbereiding ben jij klaar om je volgende sollicitatiegesprek met vertrouwen tegemoet te treden. Veel succes!

Klaar om te solliciteren?

Ontdek de mogelijkheden! Of je nu zoekt naar Commerciële, Administratieve, Productie of Logistieke banen of iets anders: wij hebben het voor je. Ontdek onze vacatures en filter eenvoudig op jouw vakgebied, gewenste uren en regio. Vind vandaag nog jouw nieuwe uitdaging!

Gerelateerde blogs

Je werkplezier is weg: hoe zorg je weer voor werkgeluk?
Tips en tricks Werkgeluk

Je werkplezier is weg: hoe zorg je weer voor werkgeluk?

Je werkplezier vergroten? Ontdek praktische tips om weer gemotiveerd en met plezier aan het werk te gaan. Herken de signalen en pak je werkgeluk terug!
Lees meer
5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie
Werken als Informatief

5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie

Wil je een carrière waarin je echt een verschil kunt maken? Ontdek waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie, bij bedrijven die levensreddende medicijnen en apparatuur leveren.
Lees meer
Minimumloon 2024
Informatief

Minimumloon 2024

Zit je in spanning over de veranderingen in het minimumloon in 2024? Wees gerust, we hebben alle informatie die je nodig hebt! En… Het is goed nieuws! Wat betekent dit voor jou?
Lees meer
Motivatiebrief maken via ChatGPT
Tips en tricks

Motivatiebrief maken via ChatGPT

Je hoeft geen talenknobbel te hebben om een goede motivatiebrief te hebben. Schrijf eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief met ChatGPT. Ontvang een persoonlijke en foutloze motivatiebrief, perfect afgestemd op de functie en jouw kwalificaties.
Lees meer
Werken via uitzendbureau voordelen en nadelen
Informatief

Werken via uitzendbureau voordelen en nadelen

Misschien denk je bij een uitzendbureau alleen dat het een saai kantoor in een centrum is dat mensen aan tijdelijk werk of een vakantiebaan helpt. Er zijn veel vooroordelen over, maar niets is minder waar! In deze blog geven we je de voordelen én nadelen van werken via een uitzendbureau.
Lees meer
Geld verdienen als student: waarom en hoe?
Informatief

Geld verdienen als student: waarom en hoe?

Schrik je soms van je saldo? In deze blog vertellen we je waarom het een goed idee is om als student geld te verdienen met een (bij)baan en hoe je dit het best kunt aanpakken.
Lees meer