Check25.000+ mensen aan een baan geholpen

Waar ben je naar op zoek?

Minimumloon wijzigt: dit betekent het voor jou in 2024

26 oktober 2023

Het minimumloon wijzigt in 2024

Zit je in spanning over de veranderingen in het minimumloon in 2024? Wees gerust, we hebben alle informatie die je nodig hebt! En… Het is goed nieuws! Wat betekent dit voor jou? Je leest het hier.

Verhoging van het minimumloon in 2024 en minder loonbelasting

Woehoe! De overheid heeft bekendgemaakt dat op 1 januari 2024 het wettelijk minimumloon omhooggaat met 3,75% (Rijksoverheid, 2023). Voor werknemers ouder dan 21 jaar betekent dit dat zij € 13,27 per uur gaan verdienen. Het nieuwe uurloon biedt daarmee meer financiële stabiliteit. Ook houd je meer geld over omdat je in 2024 minder loonbelasting gaat betalen.

Hoger minimumloon en minder loonbelasting in 2024 Spaarvarken en rekenmachine op tafel verhoging minimumloon 2024

Van minimum maand- en weeklonen naar minimum uurlonen

Daarnaast verandert het dat minimumloonverdieners die 40 uur werken een lager uurloon hebben dan mensen die 36 of 38 uur werken. In het verleden (tot en met 2023) leidde dit tot een ongelijke beloning, waarbij degenen die meer uren werkten, per uur minder verdienden dan degenen die minder werkten. Niet helemaal eerlijk.

Vanaf 2024 zullen werknemers die 38 of 40 uur per week werken hetzelfde uurloon ontvangen als degenen die 36 uur per week werken, waardoor er een meer rechtvaardige verdeling van beloningen ontstaat.

Wat is het minimumloon in 2024?

Hieronder vind je een tabel met de bedragen vanaf januari 2024 voor het bruto minimumloon per uur op basis van leeftijd, zoals aangekondigd door de Rijksoverheid (Rijksoverheid, 2023).

Leeftijd

Per uur

21 jaar en ouder € 13,27
20 jaar € 10,62
19 jaar € 7,96
18 jaar € 6,64
17 jaar € 5,24
16 jaar € 4,58
15 jaar € 3,98

Rekenvoorbeeld minimumloon 2024

Je weet nu dat je van een minimum dag- en maandloon naar een minimum uurloon gaat, en dat het minimum uurloon omhoog gaat met 3,75%. Maar hoe ziet dat in de praktijk eruit? Dat laat NasWerkt je met behulp van dit rekenvoorbeeld zien!

  • Bij een werkweek van 36 uur: € 2.070,12 per maand
  • Bij een werkweek van 38 uur: € 2.185,17 per maand
  • Bij een werkweek van 40 uur: € 2.300,09 per maand

Deze veranderingen in het minimumloon zijn een stap in de goede richting om de financiële zekerheid van werkenden te waarborgen en om een eerlijker beloningssysteem te creëren. Bovendien stijgt de arbeidskorting, waardoor je minder belasting betaalt en meer geld overhoudt (Rijksoverheid, 2024).

Maak een frisse start dit jaar!

Maak een frisse start met een functie die goed bij jou past! Bekijk de vacatures van NasWerkt, met of zonder diploma. Je vindt vacatures in heel Nederland. Of je nu in Nijmegen, Eindhoven of Den Bosch woont.

Gerelateerde blogs

Werken via een uitzendbureau voor- en nadelen
Informatief

Werken via een uitzendbureau voor- en nadelen

Misschien denk je bij een uitzendbureau alleen dat het een saai kantoor in een centrum is dat mensen aan tijdelijk werk of een vakantiebaan helpt. Er zijn veel vooroordelen over, maar niets is minder waar! In deze blog geven we je de voordelen én nadelen van werken via een uitzendbureau.
Lees meer
Geld verdienen als student: waarom & hoe?
Informatief

Geld verdienen als student: waarom & hoe?

Schrik je soms van je saldo? In deze blog vertellen we je waarom het een goed idee is om als student geld te verdienen met een (bij)baan en hoe je dit het best kunt aanpakken.
Lees meer
Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?
Informatief Werkgeluk

Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?

Spoiler: heel belangrijk! Je brengt natuurlijk over het algemeen het grootste deel van de week door op je werk, dus als je hier gezond eet heb je al een groot deel van je gezonde voeding binnen! Nu hoor ik je denken: waarom is gezond eten op de werkvloer dan toch zo belangrijk? NasWerkt legt in deze blog graag aan je uit waarom en hoe.
Lees meer
Werken als Procesoperator
Werken als

Werken als Procesoperator

Een Procesoperator is de sleutel tot een soepel verlopend productieproces, waarbij zowel machines als verschillende procesmatige stappen nauwlettend worden gecontroleerd en verbeterd. Maar wat houdt dit vakgebied nu eigenlijk in? Je leest het in deze blog!
Lees meer
5 redenen om te werken in de Logistiek
Werken als

5 redenen om te werken in de Logistiek

Nieuwsgierig naar waarom werken in de Logistiek een slimme zet is, bijvoorbeeld omdat je een carrière switch overweegt of benieuwd bent waarom je in deze branche moet blijven werken? In deze blog geven we je 5 interessante redenen om te werken in de Logistiek.
Lees meer
Winterdip voorkomen: 7 tips
Tips en tricks

Winterdip voorkomen: 7 tips

Winter, de tijd van warme chocolademelk met slagroom, gezelligheid, en… de beruchte winterdip. Niet bepaald een feestje waar je graag aan deelneemt. Wat is dat eigenlijk, een winterdip? En hoe kan je een winterdip voorkomen?
Lees meer