Check25.000+ mensen aan een baan geholpen

Waar ben je naar op zoek?

9 tips voor jouw sollicitatiegesprek

13 juni 2022
  • Blogs
  • 9 tips sollicitatiegesprek

Tip 1: Kom op tijd!

De grootste fout die je misschien wel kan maken in een sollicitatieprocedure, is te laat komen voor het gesprek. Dit zal immers de eerste indruk zijn die je achterlaat bij de organisatie. Plan vooraf je route en houd ook rekening met bijvoorbeeld de spits op bepaalde tijden. Reis je met het OV? Dan kun je gebruik maken van de 9292-app om jouw reis van deur tot deur te plannen. Wij raden jou aan om nèt iets eerder te komen dan de afgesproken tijd, ongeveer vijf of tien minuten.

Tip 2: Bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk! Het goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek is dus erg belangrijk. Zorg dat je weet waarop je gesolliciteerd hebt en wat de bijbehorende taken bij de functie zijn. Als je goed voorbereid overkomt, laat je een professionele indruk achter bij degene met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Ook zorg je er zo voor dat je gemotiveerd en enthousiast overkomt!

Tip 3: Denk na over je outfit

Bij het maken van een eerste indruk is het belangrijk om goed verzorgd voor de dag te komen. Dat begint bij het kiezen van een outfit. Voor het kiezen van de juiste outfit voor jouw sollicitatiegesprek is het aan te raden om te kijken naar de bedrijfscultuur en jouw outfit daar op aan te passen. Is het een formeel bedrijf? Dan kan je beter wat netter gekleed gaan. Het is in ieder geval belangrijk om een outfit aan te doen waarin jij je op jouw gemak voelt, maar houd hierbij rekening met de dresscode.

Tip 4: Stel jezelf voor

Stel jezelf voor aan de persoon die jouw sollicitatiegesprek afneemt. Geef een stevige handdruk, glimlach en maak oogcontact. Hiernaast zal je ongetwijfeld meerdere mensen in het bedrijf tegenkomen. Maken ze een praatje met je? Stel je dan ook aan hen voor. Dit zorgt ervoor dat je een positieve indruk achter laat bij je eventuele toekomstige collega’s.

Tip 5: Stel vragen

Om je interesse te laten blijken in de functie én te laten zien dat je luistert, is het belangrijk om vragen terug te stellen. Zorg wel dat dit vragen zijn die je in je eigen vooronderzoek nog niet beantwoord zou kunnen hebben. Je kan bijvoorbeeld vragen hoe een typische werkdag eruitziet in de functie waarop je hebt gesolliciteerd.

Als je het hele sollicitatiegesprek geen enkele vraag stelt, kan dit ongeïnteresseerd overkomen. Ook lijk je niet voorbereid én zal de persoon met wie jij het gesprek hebt zich afvragen of je moeite hebt met communiceren. Het is namelijk onmogelijk dat je alles omtrent de functie en organisatie al weet bij een eerste kennismaking. Bedenk dus van tevoren een aantal vragen die je zou kunnen stellen.

Tip 6: Waarom jij?

De kans is groot dat degene die jouw sollicitatiegesprek afneemt jou vraagt waarom jij geschikt bent voor de functie en waarom ze jou zouden moeten aannemen. Dit kun je voorbereiden voor het sollicitatiegesprek. Wat zijn nou jouw sterke punten? Wat kun jij bijdragen binnen de organisatie? Denk ook na over jouw valkuilen. Bedenk waarom jij een toevoeging zou zijn aan het bedrijf en waarom de functie nou echt bij jou past!

Tip 7: overdrijf niet

Niemand gaat je geloven wanneer jij jezelf neerzet als iemand die overal goed in is. Wees dus ook eerlijk over je valkuilen en wees niet bang om te beginnen over onderwerpen waarin jij nog wilt leren. Het is belangrijk om na te denken over jouw sterke- en zwakke punten als je jezelf wilt blijven verbeteren. Dit komt oprecht over en hiermee toon je leergierig te zijn en dat je jezelf wilt blijven ontwikkelen op professioneel gebied. Zorg dat je jouw verbeterpunten meeneemt in de voorbereiding op het sollicitatiegesprek.

Tip 8: bereid jezelf voor op de standaardvragen

Veel werkgevers stellen een aantal standaardvragen tijdens een sollicitatiegesprek. Denk hierbij aan ‘waarom ben jij geschikt voor deze functie?’, en ‘wat spreekt je het meest aan in de vacature waarop je hebt gesolliciteerd?’. Ook kunnen ze je vragen hoe jij bent op de werkvloer en hoe jij jezelf zou omschrijven als persoon. Als jij jezelf niet voorbereidt, komt het over alsof je jezelf niet kent óf dat je onvoorbereid naar het gesprek bent gekomen.

Tip 9: vertel niet je hele levensverhaal

Het is belangrijk dat je over jezelf vertelt, maar zorg ervoor dat je niet meteen je hele levensverhaal op tafel gooit. Je gesprekspartner zal afhaken en de kans bestaat dat je téveel (onnodige) persoonlijke details deelt. Als je wordt aangenomen hebben jouw nieuwe collega’s nog alle tijd om je verder te leren kennen.

Ben je er klaar voor om deze tips in jouw sollicitatiegesprek toe te passen?

Heb jij gesolliciteerd bij NasWerkt en hebben we je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek? Bij ons heerst een informele werksfeer en hoef je dus niet extreem formeel gekleed naar je gesprek te komen. Zorg wel dat je er netjes verzorgd uitziet en je als jezelf gekleed gaat.

Ben jij klaar om jouw droombaan te vinden door middel van onze tips?

Gerelateerde blogs

Motivatiebrief maken via ChatGPT
Tips en tricks

Motivatiebrief maken via ChatGPT

Je hoeft geen talenknobbel te hebben om een goede motivatiebrief te hebben. Schrijf eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief met ChatGPT. Ontvang een persoonlijke en foutloze motivatiebrief, perfect afgestemd op de functie en jouw kwalificaties.
Lees meer
Winterdip voorkomen: 7 tips
Tips en tricks

Winterdip voorkomen: 7 tips

Winter, de tijd van warme chocolademelk met slagroom, gezelligheid, en… de beruchte winterdip. Niet bepaald een feestje waar je graag aan deelneemt. Wat is dat eigenlijk, een winterdip? En hoe kan je een winterdip voorkomen?
Lees meer
7 tips tegen hitte op de werkvloer
Tips en tricks

7 tips tegen hitte op de werkvloer

Help! Het is veel te warm om te werken! NasWerkt heeft speciaal voor jou in deze blog 7 tips verzameld hoe jij de hitte op de werkvloer overleeft. Zo houd jij jouw hoofd koel!
Lees meer
Wat zet ik op een cv?
Tips en tricks

Wat zet ik op een cv?

Een goed cv is ontzettend belangrijk als je solliciteert voor een nieuwe baan. Wist je namelijk dat je binnen zes seconden de aandacht van de intercedent moet pakken, voordat hij of zij afhaakt?! Des te meer reden dus om over een fantastische cv te beschikken als jij op zoek bent naar die nieuwe uitdaging!
Lees meer
5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie
Werken als

5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie

Wil je een carrière waarin je echt een verschil kunt maken? Ontdek waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie, bij bedrijven die levensreddende medicijnen en apparatuur leveren.
Lees meer
Waarom je vakantiedagen opnemen slim is
Werkgeluk

Waarom je vakantiedagen opnemen slim is

Ontdek waarom je vakantiedagen opnemen een slimme zet is. Lees hoe vakanties bijdragen aan je gezondheid, productiviteit, creativiteit, en een succesvolle carrière.
Lees meer