Check25.000+ mensen aan een baan geholpen

Waar ben je naar op zoek?

7 tips tegen hitte op de werkvloer: zo houd jij jouw hoofd koel!

22 juni 2023
  • Blogs
  • 7 tips tegen hitte op de werkvloer
  • Home
  • Blogs
  • 7 tips tegen hitte op de werkvloer

Help, ik moet werken in de hitte!

De zomer heeft even op zich laten wachten, maar het warme weer is eindelijk begonnen! Als je vrij bent, is de zon natuurlijk genieten geblazen, maar hoe overleef jij nou de extreme hitte op de werkvloer? Zeker met verschillende factoren, wanneer jouw werkplek bijvoorbeeld niet over een airco beschikt, moet je creatief zijn met oplossingen en extra maatregelen ondernemen tegen de warmte. NasWerkt heeft speciaal voor jou de 7 tips, zodat jij de hitte op de werkvloer overleeft, concentratie behoudt en goed blijft functioneren!

1. Water drinken

Deze lijkt misschien vanzelfsprekend, maar zeker tijdens extreme hitte moet je erop letten dat je genoeg water drinkt om jouw hoofd koel te houden. Je zweet met het warmte namelijk meer dan normaal, dus is het extra belangrijk dat je jouw vochtniveau op peil houdt door gekoelde dranken te drinken. Ben je niet zo’n fan van gewoon mineraalwater? Dan kun je ook (suikervrije) siroop aan het water toevoegen! Vermijd koffie, dit schijnt niet zo heel goed te zijn om te drinken tijdens de warmte, een kop thee dan weer wel. Warm drinken helpt namelijk om jouw lichaam zo koel mogelijk te houden. Zorg er ook voor dat je geen alcohol drinkt bij warm weer en verminder zware lichamelijke inspanning.

2. Houd jouw handen onder de kraan

Wat hiernaast helpt, is om je handen (en voeten) onder koud water te doen om jouw hoofd koel te houden. Nu is het uittrekken van schoenen tijdens jouw werkdag misschien niet heel handig, maar je handen even onder de koude kraan plaatsen om jezelf te verkoelen moet lukken. Het koude water op je polsen werkt verkoelend, want hier zitten de bloedvaten vlak onder de huid. Het lichaam gebruikt deze plekken om warmte af te voeren (Bron: A. Vogel).

Houd jouw handen onder de kraan om af te koelen! Houd jouw handen onder de kraan

3. Eet lichte zomermaaltijden

Een flink bord met eten tijdens de warmte is voor jouw lichaam een flinke taak om te verteren. Van sommige producten krijg je het namelijk juist nóg warmer, dus wij adviseren om een lichte zomermaaltijd te eten tijdens de hitte op de werkvloer. Groenten en fruit zijn ideaal om mee af te koelen – zo vormen komkommer en watermeloen een goede basis voor een lichte zomermaaltijd. Vraag jouw werkgever om deze tussendoortjes aan te schaffen. Eiwitten zijn daarentegen niet zo handig als zomermaaltijd: deze kosten jouw lichaam meer moeite om te verteren waardoor je het (nog) warmer krijgt.

4. Houd rolluiken en gordijnen dicht

Heb je geen airco op de werkvloer? Houd dan tijdens jouw werkdag de rolluiken, zonwering, gordijnen en ramen van jouw werkplek dicht, dan houd je zoveel mogelijk warmte (en direct zonlicht) buiten. Doe dit ook als je niet aan het werk bent en de zon schijnt, zodat je niet op maandagochtend in warme ruimtes binnen komt wanneer jij jouw werkdag start. Als het warm is kun je je namelijk minder goed concentreren en ervaar je met hoge temperaturen meer lichamelijke belasting.

5. Plaats ijs achter de ventilator 

Ook deze tip is ideaal wanneer je geen airco of zonwering hebt op kantoor, maar wel een ventilator tot jouw beschikking hebt! Bind een flesje of zakje met ijs aan de achterkant van de ventilator. Wanneer je de ventilator aanzet zal deze een verkoelende lucht de ruimte in blazen om zo een ideale omgevingstemperatuur te creëren. Het werkt helaas niet zo verkoelend tegen de warme lucht als een airco, dus gooi vooral een balletje op bij jouw werkgever om deze eventueel te laten installeren! Je levert immers minder goede prestaties op je werk als het in jouw werkomgeving warmer is dan 23 graden Celsius.

6. Ga voor een tropenrooster

Als het mogelijk is op je werk, kun je bij jouw werkgever aanvragen of hij/zij maatregelen treft om bijvoorbeeld een tropenrooster aan te houden. Dit betekent dat je met de hitte jouw werkdag eerder kan starten. In de ochtend is de omgevingstemperatuur nog relatief koel, dus is het handig om jouw werkdag zo vroeg mogelijk te starten. Dit betekent dat je ook voor het warmste punt van de dag (rond 16:00U) weer naar huis kan en de warmte zo een beetje kan ontwijken om jouw hoofd koel te houden.

7. Haal ijsjes voor jouw collega’s!

De warmte overleven doe je samen! Je zal vast niet de enige zijn die het warm heeft op kantoor, dus opper ergens tijdens de werkdag om (water)ijsjes te halen voor jouw collega’s! IJsjes zijn verfrissend, bevatten vocht en het naar de winkel gaan zorgt ervoor dat je eventjes naar buiten kan en in beweging blijft. Blijven bewegen zorgt er namelijk voor dat jouw bloedsomloop versneld wordt, wat weer helpt om je hoofd koel te houden. Oja, en ijsjes zijn natuurlijk ook gewoon heel lekker ;).

Dus: wat moet je doen tegen de hitte?

Zorg dat je jouw hoofd koel houdt met al onze tips! Het is al warm genoeg. Laatste tip: NasWerkt heeft banen waar je altijd in een gekoelde omgeving werkt. Switch jij en houd je jouw hoofd koel?

Gerelateerde blogs

Motivatiebrief maken via ChatGPT
Tips en tricks

Motivatiebrief maken via ChatGPT

Je hoeft geen talenknobbel te hebben om een goede motivatiebrief te hebben. Schrijf eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief met ChatGPT. Ontvang een persoonlijke en foutloze motivatiebrief, perfect afgestemd op de functie en jouw kwalificaties.
Lees meer
Winterdip voorkomen: 7 tips
Tips en tricks

Winterdip voorkomen: 7 tips

Winter, de tijd van warme chocolademelk met slagroom, gezelligheid, en… de beruchte winterdip. Niet bepaald een feestje waar je graag aan deelneemt. Wat is dat eigenlijk, een winterdip? En hoe kan je een winterdip voorkomen?
Lees meer
Wat zet ik op een cv?
Tips en tricks

Wat zet ik op een cv?

Een goed cv is ontzettend belangrijk als je solliciteert voor een nieuwe baan. Wist je namelijk dat je binnen zes seconden de aandacht van de intercedent moet pakken, voordat hij of zij afhaakt?! Des te meer reden dus om over een fantastische cv te beschikken als jij op zoek bent naar die nieuwe uitdaging!
Lees meer
9 tips sollicitatiegesprek
Tips en tricks

9 tips sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je jezelf natuurlijk van je beste kant laten zien. Maar hoe doe je dat nou precies? Met onze tips zorgen we ervoor dat jij jouw sollicitatiegesprek goed ingaat. Je krijgt tenslotte maar één kans voor een goede eerste indruk!
Lees meer
5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie
Werken als

5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie

Wil je een carrière waarin je echt een verschil kunt maken? Ontdek waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie, bij bedrijven die levensreddende medicijnen en apparatuur leveren.
Lees meer
Waarom je vakantiedagen opnemen slim is
Werkgeluk

Waarom je vakantiedagen opnemen slim is

Ontdek waarom je vakantiedagen opnemen een slimme zet is. Lees hoe vakanties bijdragen aan je gezondheid, productiviteit, creativiteit, en een succesvolle carrière.
Lees meer